معرفی بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک؛ ۹ ابزار مفید
وقتی کسبوکار کوچکی را آغاز میکنیم، منابع اندک و فرصت کمی برای اشتباهکردن داریم. در این اوضاع، مرگ و زندگی کسبوکارمان به تصمیمات استراتژیکی بستگی دارد که اتخاذ میکنیم. یکی از مهمترین این تصمیمات، انتخاب بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک است.
در این مقاله میخواهیم با انواع دیجیتال مارکتینگ آشنا شویم، بهترین ابزار ایرانی و خارجی در این حوزه را بشناسیم، و «چک لیست انتخاب ابزار مارکتینگ برای بیزینس کوچک» را بهرایگان در اختیارتان قرار دهیم.
در ادامه ابزارهایی را معرفی خواهیم کرد که:
- مقرونبهصرفه هستند
- کار با آنها آسان است
- نسبت به رقبا برتری دارند
اگر نمیدانید بازاریابی را از کجا شروع کنید، در ادامه با نجوا همراه شوید.
کدام انواع دیجیتال مارکتینگ مناسب کسبوکارهای کوچک است؟
بیایید پیش از معرفی بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک، ابتدا با انواع دیجیتال مارکتینگ آشنا شویم؛ البته فقط آنهایی که مناسب کسبوکارهای کوچک هستند.
ایمیل مارکتینگ
قطعا یکی از بهترین انواع بازاریابی برای کسبوکارهای کوچک، ایمیل مارکتینگ است. طبق آمار hubspot حدود 73 درصد از نسل جوان ترجیح میدهند از طریق ایمیل با کسبوکارها در ارتباط باشند. از طرفی نرخ بازگشت (ROI) ایمیل مارکتینگ 3500 درصد است (منبع: mailerlite)! یعنی اگر یک هزار تومان برای بازاریابی ایمیلی هزینه کنید، بهطور میانگین 35 هزار تومان بازگشت سرمایه خواهید داشت!
داستان ایمیل مارکتینگ وقتی جذابتر میشود که بدانید همه این مزایا با کمترین هزینه به دست میآیند. برای شروع بازاریابی ایمیلی یک سیستم معمولی یا حتی موبایل کفایت میکند. پس از آن میتوانید با هزینه اندکی یا حتی به رایگان، پنل ایمیل مارکتینگ بخرید و کمپینهای خود را آغاز کنید. (منبع: mailerlite)
در ادامه یک نمونه ایمیل مارکتینگ جذاب ایرانی را مشاهده میکنیم:
📌 توصیه به کسبوکارهای کوچک: پرهزینهترین بخش ایمیل مارکتینگ، جمعآوری لیست ایمیل است. توصیه میکنیم هیچگاه لیست ایمیل نخرید؛ بهجای آن، ایمیل مخاطبان سایت یا مشتریان را دریافت کنید.
راههای زیادی برای جمعآوری ایمیل مشتریان وجود دارد که یکی از آنها، اضافهکردن فرم به انتهای صفحات وبسایت است. مثل فرم زیر در سایت نجوا:
میتوانید با کمی هزینه بیشتر، تبلیغات اینترنتی انجام دهید. البته این موارد ضروری نیست، تنها سرعت توسعه لیست ایمیلتان را افزایش میدهد؛ پس اگر هزینه انجام آن را ندارید، نگران نباشید.
بازاریابی پیامکی
اس ام اس مارکتینگ یکی از محبوبترین روشهای بازاریابی در میان کسبوکارهای کوچک است. luisa zhou دلایل این محبوبیت را فاش میکند:
- نرخ بازگشایی پیامکهای تبلیغاتی 98 درصد است
- بیش از 48 درصد کاربران به پیامکهای تبلیغاتی پاسخ میدهند
تنها چیزی که برای آغاز بازاریابی پیامکی نیاز دارید یک موبایل است. پساز آن اگر کسبوکارتان حضوری است هنگام خرید و اگر آنلاینشاپ دارید، هنگام ثبتنام شماره مشتریان را دریافت کنید. برای یادگیری روشهای شمارهگرفتن از مخاطبان مقاله «روشهای جمعآوری شماره مخاطبان» را مطالعه کنید.
بازاریابی پیامکی باید کوتاه، صمیمی و جذاب باشد؛ درست مثل نمونه زیر:
📌 توصیه به کسبوکارهای کوچک: میتوانید با مطالعه یک آموزش کوتاه از چت جیپیتی برای نوشتن پیامک تبلیغاتی استفاده کنید؛ ولی اگر میخواهید شانس موفقیتتان افزایش یابد، کپیرایتر استخدام کنید یا برگزاری کمپینها را به آژانسهای مارکتینگ حرفهای بسپارید.
بازاریابی شبکههای اجتماعی
از هر 10 کاربر موبایل، تقریبا 9 نفر از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند (منبع: Backlinko). این آمار، بازاریابی شبکههای اجتماعی را به یکی از محبوبترین انواع دیجیتال مارکتینگ تبدیل کرده است.
اینستاگرام، یوتیوب، فیسبوک، توییتر و لینکدین پرمخاطبترین شبکههای اجتماعی هستند. ساخت اکانت در این شبکهها رایگان است؛ بنابراین میتوانید بدون هیچ هزینهای سوشالمدیا مارکتینگ را آغاز کنید. (منبع: mailerlite)
برای موفقیت در بازاریابی شبکههای اجتماعی، بهتر است یک گوشی با دوربین باکیفیت داشته باشید. اگر میخواهید پا را فراتر بگذارید، باید لوازم دیگری مانند میکروفون و دوربین حرفهای بخرید و ادیتور و ادمین استخدام کنید.
محتوای تصویری بهترین گزینه برای معرفی خدمات کسبوکار شماست، مثل ویدئویی که در ادامه میبینید:
📌 توصیه به کسبوکارهای کوچک: میتوانید برای کاهش هزینهها، خودتان نحوه ادیت ویدئو و فعالیت در شبکههای اجتماعی را بیاموزید. در این حوزه آموزشهای باکیفیت زیادی در یوتیوب و آپارات وجود دارد.ک
بازاریابی محتوایی
بازاریابی محتوایی یعنی تولید محتوای متنی، صوتی و تصویری در پلتفرمهای مختلف، با هدف جذب مخاطب. با این توضیحات فعالیت در شبکههای اجتماعی هم نوعی بازاریابی محتوا است؛ ولی در این بخش میخواهیم بیشتر به موضوع سایت بپردازیم.
احتمالا راهاندازی سایت پرهزینهترین روشی باشد که در اینجا معرفی میکنیم؛ چون علاوهبر سیستم و دسترسی مناسب به اینترنت، نیاز به طراحی سایت، خرید دامنه و تولید محتوای متنی دارد. بااینحال روشهای مختلفی برای کاهش هزینهها وجود دارد.
📌 توصیه به کسبوکارهای کوچک: اگر میخواهید هزینه طراحی سایت کمتر شود، میتواند از قالبهای آماده سایت در پلتفرمهایی مانند وبپویا یا وبزی استفاده کنید. اگر در زمینه کسبوکارتان خبره هستید، تولید محتوای متنی را نیز خودتان عهدهدار شوید؛ اگرچه پیش از آن باید مبانی سئو را بیاموزید.
🔄 روش جایگزین: اگر بودجه طراحی سایت ندارید، میتوانید فقط یک صفحه لندینگ برای دریافت شماره تماس یا آدرس ایمیل مخاطبان بسازید. مشتریان را به بهانههای مختلفی مانند دریافت ایبوک رایگان یا کد تخفیف به این صفحه هدایت کنید.
تبلیغات آنلاین
از هزینه تبلیغات آنلاین با آغوش باز استقبال کنید! چون اگر درست انجام شود، سودی بیشاز آنچه هزینه کردهاید، به ارمغان میآورد. بهعنوان یک کسبوکار کوچک، همیشه بودجهای (هرچند اندک) را به تبلیغات آنلاین اختصاص دهید.
مخصوصاً در شروع کار برای اینکه درآمدزایی از همان ماه اول آغاز شود و بتوانید از پس هزینهها بر بیایید، به تبلیغ نیاز دارید.
برای موفقیت در تبلیغات آنلاین باید پرسونای مخاطب هدف را بشناسید. تبلیغات خود را در سایتهایی نمایش دهید که مخاطبان آنها به محصول یا خدمات شما علاقه نشان میدهند.
📌 توصیه به کسبوکارهای کوچک: نتایج تبلیغاتهای پیشین را بررسی کنید و بهدنبال بهینهسازی آن باشید. هرچه تبلیغات هدفمندتر شود، بازگشت سرمایه آن بیشتر خواهد شد.
پلتفرمهای تبلیغاتی پیشرفته، آگهیهایی را به مخاطبان نشان میدهند که با سلیقه آنها مطابقت داشته باشد، مانند تصویر زیر:
حالا که انواع روشهای دیجیتال مارکتینگ را شناختید. وقت آن است که برویم سراغ اصل مطلب:
بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک
اگر بخواهیم بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک را بشناسیم، باید معیارهای مشخصی داشته باشیم. برای نوشتن این بخش 26 ابزار مختلف را بررسی کردهایم؛ ولی در ادامه فقط آنهایی را معرفی میکنیم که در حوزه خود بهترین هستند و صد البته، تا حد ممکن ایرانی.
نجوا برای بازاریابی ایمیلی و بازاریابی پیامکی
در میان سبکهای مختلف بازاریابی، ریتیشن مارکتینگ بیشترین بازگشت سرمایه را دارد. تعریف از خود نباشد، نجوا بهترین ابزار برای این شیوه بازاریابی در کشور است. با یک بار ثبتنام در نجوا، همزمان به پنلهای بازاریابی پیامکی و ایمیلی دسترسی خواهید داشت که هرکدام قابلیتهای منحصربهفردی دارند.
پنل ایمیل مارکتینگ نجوا
با پنل ایمیل مارکتینگ نجوا ایمیلهای تبلیغاتی را به آسانی و با روش Drag & Drop طراحی کنید. استفاده از این پنل به هیچ دانش فنی نیاز ندارد. امکان ساخت ایمیلهای پویا به شما در نوشتن تبلیغات شخصیسازیشده کمک میکند. میتوانید مخاطبان را دستهبندی کنید و برای هر کدام ایمیلی جداگانه بفرستید.
قابلیت زمانبندی ارسال به کمپینهای شما نظم میدهد. همچنین نجوا گزارش دقیقی از عملکرد هر کمپین در اختیارتان قرار خواهد داد. اگرچه پیش از آغاز آن نیز میتوانید با تست A/B احتمال موفقیت خود را تخمین بزنید.
توصیه میکنیم حداقل برای یک بار ایمیل مارکتینگ را امتحان کنید. برای شروع نیاز به پرداخت هزینه نیست، کافیست در نجوا ثبتنام کنید تا قابلیت ارسال 2000 ایمیل رایگان برایتان فعال شود.
پنل اس ام اس مارکتینگ نجوا
اگر میخواهید کمپینهایی سریع و در عینحال پربازده برگزار کنید، پنل اس ام اس مارکتینگ نجوا را انتخاب کنید. با استفاده از این سرویس میتوانید:
- پیامکهای شخصیسازیشده و نظیربهنظیر ارسال کنید
- پیامکهای تراکنشی خودکار بفرستید
- کمپینهای پیامکی خود را زمانبندی کنید
- لیست مخاطبان را دستهبندی کنید
- گزارشهای تحلیلی دریافت کنید
- در پیامک لینک ارسال کنید
و…
استفاده از پنل نجوا نیز رایگان است؛ پس فرصت را از دست ندهید و همین امروز بازاریابی پیامکی را امتحان کنید.
یک بار ثبتنام در سایت نجوا برای استفاده از همه پنلهای آن کفایت میکند:
یکتانت برای تبلیغات آنلاین
اگر میخواهید با یک ابزار به همه روشهای بازاریابی اینترنتی دسترسی داشته باشید، بیشک یکتانت بهترین گزینه برای شماست. این پلتفرم سالها است که عنوان بزرگترین ارائهدهنده تبلیغات آنلاین را به خود اختصاص داده است و تاکنون، بیش از 78هزار کسبوکار ایرانی به آن اعتماد کردهاند.
با استفاده از یکتانت به ویژگیهای زیر دسترسی خواهد داشت:
- تبلیغات در بیش از 38 هزار وبسایت پربازدید کشور
- دسترسی به پنل حرفهای با محیط کاربرپسند
- امکان هدفگیری چندگانه در یک کمپین
- تبلیغات هدفمند و کاهش هزینهها
- انتخاب سایتهای نمایشدهنده
- گزارشگیری از نتایج کمپینها
- امکان مشاوره رایگان
Canva برای ساخت و ویرایش حرفهای تصویر
اگر فرصت کافی برای یادگیری فتوشاپ ندارید، Canva میتواند جایگزین مناسبی باشد. بخش قابل توجهی از امکانات این ابزار رایگان است. کانوا کار ساخت و ویرایش تصویر را بسیار آسان میکند. میتوانید از قالبهای رایگان آن برای ساخت تصویر و اینفوگرافیک استفاده کنید.
Canva علاوهبر ساخت تصویر، قالبهایی هم برای تولید ویدیو دارد. اگر قصد بازاریابی در شبکههای اجتماعی را دارید، حتما این قالبها را امتحان کنید.
یکی از امکانات جدید کانوا، استفاده از هوش مصنوعی برای ساخت و ویرایش تصویر و ویدئو است. این امکان برای اکانتهای رایگان محدود است.
در شکل زیر صفحه اصلی سایت کانوا را مشاهده میکنید:
📌 توصیه به کسبوکارهای کوچک: اگر میخواهید با هزینه کمتری از Canva پرمیوم استفاده کنید، نسخه اشتراکی آن را تهیه کنید؛ البته در این صورت بقیه اعضا به پروژههای شما دسترسی خواهند داشت.
گوگل ترندز برای یافتن موضوعهای ترند اینترنت
اگر میخواهید بازدید کمپینهایتان بیشتر شود، روی موضوعات پرطرفدار (ترند) تمرکز کنید. برای یافتن این موضوعات 2 انتخاب دارید:
- در میان اخبار، شبکههای مجازی و جامعه جستوجو کنید
- از ابزار مارکتینگ بهرهمند شوید
هیچ انتخابی از دیگری کاملا بهتر نیست؛ ولی انتخاب دوم کمهزینهتر است. خوشبختانه کمپانی گوگل ابزار Google Trends را بهصورت رایگان در اختیار کاربران خود قرار داده است. با سرچ یک موضوع در گوگل ترندز به اطلاعات زیر دست خواهید یافت:
- گرایش کاربران در طول زمان
- میزان گرایش مردم شهرهای مختلف (با توجه به کشور انتخابشده)
- موضوعات و عبارات جستوجوی مرتبط که پرطرفدار هستند
برای مثال بیایید نتیجه گوگل ترندز برای موضوع داغ این روزها، یعنی «المپیک» را ببینیم:
گوگل برای ارائه چنین خدمات ارزشمندی هیچ هزینهای دریافت نمیکند؛ بنابراین روی Google Trends بهعنوان یکی از بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک، حساب ویژهای باز کنید.
Co Schedule برای پستکردن خودکار در شبکههای اجتماعی
اگر بهدنبال دستیاری برای زمانبندی و بارگذاری محتوا در شبکههای اجتماعی هستید، Co Schedule را از دست ندهید. این ابزار علاوهبر تقویم محتوایی، قابلیت ادغام با شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام و پست خودکار محتوا در آن را دارد. با تقویم محتوایی کواسکجول میتوانید گزارش کاملی از محتواهای بارگذاریشده در سایت و شبکههای اجتماعی خود مشاهده کنید.
این ابزار طرح رایگانی برای مدیریت محتوای کسبوکارهای کوچک دارد. قابلیتهای نسخه اشتراکی آن بیشتر برای کسبوکارهای بزرگ مفید است. (منبع: articlesbase)
در ادامه صفحه اصلی سایت این ابزار را مشاهده میکنیم:
نرمافزار مدیریت ارتباط با مشتری هاباسپات برای پرورش ارتباط شما و مشتری
نوع ارتباط شما با دوستان و آشنایانتان به ظرفیت و اخلاق هر کدام بستگی دارد؛ با بعضی از آنها گرم میگیرید و با بعضی دیگر، زیاد صمیمی نمیشوید. این رفتار نشاندهنده ارتباط پروشیافته و شناخت کافی از افراد است؛ چیزی که در مدیریت مشتریان نیز به آن احتیاج دارید.
هرچقدر هم کسبوکار کوچکی داشته باشید، نمیتوانید اطلاعات همه مشتریان را بهخاطر بسپارید؛ بنابراین به ابزار مدیریت ارتباط با مشتریان (CRM) نیاز دارید.
HubSpot یکی از بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک است که وظیفه مدیریت مشتریان را بهعهده میگیرد. با این ابزار میتوانید اطلاعات مشتریان را یکجا جمعآوری و کمپینهایی شخصیسازیشده برگزار کنید.
پنل کاربری هاباسپات کمی پیچیده است. در ادامه تصویر آن را مشاهده میکنید:
این ابزار کاربردی هم طرح جامع خود را بهصورت رایگان در اختیار مشتریان قرار میدهد؛ ولی اگر بخواهید از امکانات ویژه و خدمات مشتریان برخوردار شوید، باید هزینه زیادی بپردازید.
📌 توصیه به کسبوکارهای کوچک: برای کاهش هزینه میتوانید CRMهای ایرانی مانند سرو را امتحان کنید.
⛔ رفع مسئولیت: برند سرو صرفا جهت معرفی یک ابزار ایرانی مطرح شد؛ مجموعه نجوا هیچ مسئولیتی در قبال کیفیت خدمات آن ندارد.
ترلو برای مدیریت پروژه
Trello یکی از محبوبترین ابزارهای مدیریت پروژه در میان کسبوکارهای ایرانی است. استفاده از پلن رایگان این ابزار بهطور کامل پاسخگوی نیاز کسبوکارهای کوچک خواهد بود.
مدیریت پروژه در ترلو با ساخت لیستها و تعریف تسکهای مختلف انجام میشود. محیط تعاملی و کاربرپسند آن باعث ایجاد حس خلاقیت و کار تیمی میشود. در ادامه تصویری از پنل این ابزار را مشاهده میکنید:
📌 توصیه به کسبوکارهای کوچک: از ترلو استفاده کنید؛ با این کار مدیریت حرفهای پروژه را میآموزید و برای روزهای پرکار آماده خواهید شد. مراحل ساده مدیریت پروژه در ترلو بهصورت زیر است:
- ابتدا برای مراحل مختلف پروژههای خود لیستهایی جداگانه تعریف کنید
- سپس هر پروژه را در قالب یک تسک داخل اولین لیست قرار دهید
- با انجام هر مرحله از پروژه، فایل یا گزارش آن را داخل تسک قرار دهید
- تسک را بکشید و در لیست بعدی رها کنید
💡 برای مثال اگر شرکت طراحی سایت دارید، میتوانید لیستهایی با عناوین زیر ایجاد کنید:
- لیست ایدهها و نیازها
- پروژههای جدید
- در حال انجام
- انجامشده
- در انتظار بررسی
- پروژه نهایی
- بایگانی
گوگل آنالیتیکس برای تجزیهوتحلیل و رشد
مثل سایر محصولات، کمپانی گوگل Google Analytics را هم رایگان در اختیار کاربران خود قرار داده است که بیشک از بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک است.
کاربرد اصلی گوگل آنالیتیکس، تحلیل صفحات وب است. محتوای صفحه چیست، چه تعداد بازدید داشته است، مخاطبان چقدر در آن وقت گذارندهاند، چند نفر از آنها زود صفحه را ترک کردهاند و… همه سوالاتی که است که گوگل آنالیتیکس به آنها پاسخ میدهد.
اطلاعاتی که این ابزار در اختیارتان میگذارد، سرنخهایی برای شناخت مخاطبان است. ببینید کدام صفحات بیشتر ترافیک میگیرند، کدامشان بهتر میفروشند و کدام یک، کاربران را به خود مشغول میکنند.
از دل این سرنخها علایق کاربران را تشخیص دهید، استراتژی کسبوکارتان را بهینهسازی کنید و کیفیت محصولات یا خدمات خود را بهبود بخشید. علاوهبر این باید به اشتباهات خود پی ببرید. بررسی کنید کدام صفحات بازدید کمتری دارند یا مشتری را به اقدامکردن ترغیب نمیکنند. در چنین صفحاتی باید بهدنبال سرنخ اشتباهات خود باشید. از این اشتباهات درس بگیرید تا «از یک سوراخ دو بار گزیده نشوید»!
وردپرس برای انتشار محتوای بلاگ
آخرین جایگاه از لیست بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک نصیب WordPress میشود؛ ابزاری که طراحی سایت و انتشار محتوای بلاگ را از هر زمان دیگری آسانتر کرده است. طبق آمار WPZOOM بیش از 478 میلیون وبسایت، یعنی 43 از وبسایتهای جهان از این سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنند.
وردپرس ابزاری منبعباز است؛ یعنی همه میتوانند بهصورت رایگان از آن استفاده کنند. به لطف توسعهدهندگان بسیاری که در بستر این ابزار فعالیت دارند، افزونهها و پلاگینهای بیشماری برای آن طراحی شده است که بسیاری از آنها رایگان هستند.
علاوهبر انتشار محتوای بلاگ، وردپرس به شما اجازه میدهد با استفاده از افزونههایی نظیر Yoast SEO، از بهینه بودن محتوا برای موتور جستوجو اطمینان حاصل کنید (منبع: mailerlite و trafficthinktank).
📌 توصیه به کسبوکارهای کوچک: طراحی سایت با وردپرس بسیار آسان است. اگر بودجه اندکی دارید، میتوانید با تماشای آموزشهای رایگانی که در یوتیوب وجود دارد این کار را انجام دهید.
چکلیست برای انتخاب بهترین ابزار مارکتینگ کسبوکارهای کوچک
امروزه ابزارهای مارکتینگ بیشماری توسعه یافتهاند. تا اینجا تلاش کردیم بهترین ابزارهای مارکتینگ برای کسب و کارهای کوچک را با معیارهای عمومی معرفی کنیم. بااینحال، نمیتوان ادعا کرد که یک نسخه برای همه کسبوکارها مناسب خواهد بود.
در ادامه لینک «چک لیست بهترین ابزار سئو برای بیزینس کوچک» را در اختیارتان قرار میدهیم. توصیه میکنیم پیش از انتخاب هر ابزار، حتما یک بار این چک لیست را بررسی کنید.
چک لیست ابزارهای مارکتینگ برای کسبوکارهای کوچک
برای استفاده از چکلیست از آن یک کپی برای خود بگیرید:
بازاریابی را کمهزینه آغاز کنید
دغدغه بسیاری از کسبوکارها برای شروع بازاریابی، هزینههای سنگین آن است. با مطالعه این مقاله دانستیم که این دغدغه چندان معتبر نیست. بسیاری از بهترین ابزارهای بازاریابی برای کسبوکارهای کوچک رایگان هستند. بنابراین اگر بهتازگی فعالیت خود را آغاز کردهاید، نگران نباشید. بازاریابی را کمهزینه آغاز کنید و رفتهرفته آن را توسعه دهید.
حالا بگویید نظر شما درباره بهترین ابزار مارکتینگ چیست؟ اگر ابزاری را میشناسید که جای آن در لیست ما خالی است، نام آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
ارسال نظر
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.