چطور پیامک تبلیغاتی بنویسیم؟ مراحل و اصول نوشتن پیامک تبلیغاتی!
اگر در پیامکزدن به دوست و فامیل تبحر دارید و همیشه موفق عمل میکنید، خوشبهحالتان! ولی شوربختانه قرار نیست با همان استراتژی در بازاریابی پیامکی موفق شوید. رمز موفقیت در بازاریابی پیامکی، آشنایی با اصول نوشتن متن اس ام اس تبلیغاتی و کمی (یا شاید بیشتر) چاشنی خلاقیت است.
مورد اول را به ما بسپارید، 10 دقیقه از وقت گرانبهای خود را صرف مطالعه این مقاله کنید تا همه چیز را بیاموزید؛ ولی داستان خلاقیت به استعداد، پشتکار و البته بررسی پیامکهای تبلیغاتی موفق بستگی دارد.
زیادهگویی بس است! برویم سراغ اصل مطلب.
مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی
نوشتن متن پیامک تبلیغاتی سه مرحله اصلی دارد. برویم با هرکدام آشنا شویم:
بریف
اگر میخواهید دیجیتال مارکتینگ را شروع کنید، آماده باشید تا روزی صدبار واژه «بریف» را بشنوید!
بریف، کلمهای انگلیسی است که معادل فارسی آن میشود «تفهیمنامه»؛ البته چه بهتر که از این معادل استفاده نمیشود، چون روزی صدبار تکرار کلمه تفهیمنامه ،احتمالا از خود بازاریابی دشوارتر باشد 🙂
اگر کارفرما هستید، حتما یک بریف جامع در اختیار نویسنده قرار دهید. اگر تبلیغنویس هستید، یا از کارفرما بریف بگیرید یا خودتان آن را بنویسید.
بریفها میتوانند خیلی چیزها را بین کارفرما و نویسنده مشخص کنند، و بسته به نیاز کارفرما بخشهای بیشتر یا کمتری داشته باشد. یک بریف خوب باید به سه سوال مهم پاسخ دهد:
مخاطب هدف کیست؟
شناخت مخاطب هدف یکی از مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی است. مثلا اگر جامعه هدف خانمهای خانهدار هستند، استفاده از کلمات قلبهسلمبه در پیامک و توضیح بیشازاندازه، پیامکی افتضاح را رقم میزند. در حالی که انجام این کارها برای مخاطب هدفی مثل پزشکان یا افرادی در مشاغل تخصصی، حتی میتواند ضروری باشد.
بیایید دو نمونه پیامک را با هم مقایسه کنیم:
جامعه هدف این پیامک علاقهمندان به سرمایهگذاری هستند. نیازی به شوخی یا لحن خودمانی نیست، چون اصولا این حوزه با کسی شوخی ندارد! در ضمن استفاده از اصطلاحات تخصصی در چنین پیامکی به هیجوجه یک نقطه ضعف محسوب نمیشود.
این پیامک داستان متفاوتی دارد. استفاده از جملات روزمره باعث ایجاد حس صمیمیت در مخاطب میشود. البته استفاده از چنین لحنهایی فقط با استراتژی قبلی و در صورت سازگاری با لحن کسبوکار توصیه میشود.
چه چیزی را تبلیغ میکنید؟
مهم نیست چقدر تبلیغنویس خوبی هستید؛ چیزی را که نمیشناسید، نمیتوانید تبلیغ کنید!
از خودتان بپرسید: میخواهید چه چیزی را تبلیغ کنید؟ تردمیل خانگی، آبلیموی طبیعی، خدمات آنلاین ارزی یا یک سیستم حسابداری جدید.
میدانید که روش فروش محصولات با یکدیگر متفاوت است. علاوه بر این باید شناخت کاملی از محصولی که تبلیغ میکنید، داشته باشید، ویژگیهای آن را بشناسید و بدانید چه نقاط قوت و ضعفی دارد.
در جایگاه کارفرما، ویژگیها و مزیت رقابتی محصولتان را در بریف با نویسنده به اشتراک بگذارید. در جایگاه نویسنده نیز از قدرت کلمات استفاده کنید و این ویژگیها را به شفافترین و جذابترین شکل ممکن به مخاطبان انتقال دهید؛ مثل نمونه زیر:
این پیامک، تبلیغی برای جذب کارآموز است. شناخت هدف از هرگونه اضافهگویی و بیربطگویی جلوگیری کرده است. ضمناً ویژگیهای خدمات هم بهخوبی بیان شده است. در انتها نیز با کالتواکشن مناسب مخاطب را به تعامل وا میدارد.
هدف از پیامک تبلیغاتی چیست؟
هدف پیامک تبلیغاتی باید در تکتک کلمات آن دیده شود (با کمی اغراق). میخواهید مخاطب از شما خرید کند، از سایتتان بازدید، در آن ثبتنام کند یا فقط نام برند شما را به خاطر بسپارد؟ اول هدفتان را مشخص کنید.
پیامک تبلیغاتی نباید و نمیتواند چند هدف داشته باشد. پس یگانه هدف هر پیامک را در بریف آن بنویسید و از نویسنده بخواهید فقط روی آن تمرکز کند.
بیایید دو نمونه پیام با اهداف متفاوت را مقایسه کنیم:
هر پیامک هدف متفاوتی دارد. اگرچه هر دو مخاطب را به سایت کسبوکار هدایت میکنند؛ ولی هدف پیامک اول فروش محصول و هدف دومی ثبت نظر است.
پیامهای تبلیغاتی یا میخواهند مشتریان جدید جذب کنند یا هدفشان تعامل با مشتریان قدیمی است. دیدید که هر دو نمونه پیامک قبلی مربوط به مورد دوم یعنی همان ریتیشن مارکتینگ بودند. هدفی که مجموعه نجوا سالهاست بهشکل تخصصی روی آن تمرکز کرده است.
متن
متن پیام عرصه ظهور خلاقیت است. اینجا دیگر نمیتوان یک نسخه واحد برای همه کسبوکارها پیچید و توقع داشت همیشه نتیجهبخش باشد. اگر نگوییم مهمترین، قطعا یکی از مهمترین مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی، متن آن است.
هنگام نوشتن نباید از پیادهکردن ایدهها ترسید. اگرچه متن پیام باید با بریف همخوانی داشته باشد؛ اگر فکر میکنید یک ایده ساختارشکنانه میتواند کار را بهتر پیش ببرد، انجامش دهید.
فراموش نکنید موفقیت متن و ایده پشت آن تا حد زیادی به مخاطب کسبوکار ارتباط دارد؛ پس اگر در یافتن فرمول طلایی تبلیغنویسی بارها با شکست مواجه شدید، ناامید نشوید. تا میتوانید ایدههای متنوعی را پیاده کنید تا به رفتار منحصربهفرد مشتریان کسبوکارتان پی ببرید.
بیایید چند پیامک تبلیغاتی با متنهای جذاب و آموزنده را بررسی کنیم:
لحن خودمانی و روزمره از تکنیکهای محبوب برای جذب مخاطب است؛ همچنین استفاده از نام فیلمهای روز سینما و عبارت «بدون خرید اشتراک»، رد کردن درخواست کسبوکار را برای مخاطب علاقهمند دشوار میکند.
هدف این پیامک دعوت کاربر به فعالیت در سایت است. میپرسید چطور؟ خیلی ساده و با استفاده از آمار و ارقام امیدوارکننده. سادگی اوج یعنی خلاقیت!
استفاده از کلمات قدرت مثل شگفتانگیز، جادویی، تکرار نشدنی یا طلایی، متن پیامک را جذابتر میکند؛ البته این کلمات «شمشیر دو لبه» هستند، استفاده زیاد از آنها نتیجه عکس دارد.
تا اینجا چند پیامک تبلیغاتی موفق را دیدیم، به نظر شما رمز موفقیت آنها چه بود؟
در بخش بعدی مقاله این موضوع را بررسی میکنیم، ولی اجازه دهید پیش از آن، سومین مرحله از مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی را معرفی کنیم.
بازخوانی، بررسی، اصلاح
یادتان باشد «کار از محکم کاری عیب نمیکند»؛ بنابراین، آخرین مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی یعنی بازخوانی، بررسی و اصلاح را پشتگوش نیندازید.
مشکل بزرگ این است که نمیتوانید مشکل را ببینید!
معمولا بعد از اتمام نوشتن فکر میکنید بهترین تبلیغات دنیا را نوشتهاید، ولی خیلی وقتها در عمل نتیجهای نمیگیرید. برای حل این مشکل بهتر است:
⏱ بازخوانی متن را بلافاصله پس از نوشتن انجام ندهید
👍👎 از دیگران درباره متن پیامک بازخورد بگیرید
📜 یکبار دیگر تطابق پیام با بریف را چک کنید
🔨 اصلاحات را بدون کموکاست انجام دهید
🔬 پیش از آغاز کمپین، آن را تست کنید
البته انجام اینکارها هیچ تضمینی برای موفقیت کمپین نمیدهد، اما قطعا درصد خطای شما را کاهش خواهد داد.
حالا که با مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی آشنا شدید، وقت آن است که اصول نوشتن پیامک را یاد بگیرید. مطالب بخشهای بعدی به دومین گام اس ام اس مارکتینگ، یعنی متن مربوط میشوند.
اصول نوشتن پیامک تبلیغاتی
تبلیغات پیامکی از اولین روشهای بازاریابی مدرن است. طی سالها آزمون و خطا، تبلیغنویسان بزرگ اصولی را یافتهاند که تاثیر بازاریابی پیامکی را چندبرابر میکنند. این نویسندگان بزرگ سخاوتمندانه اصول بازاریابی را در اختیار افراد تازهکار دادهاند و حالا همه میتوانند از آنها استفاده کنند.
در ادامه اصول نوشتن اس ام اس تبلیغاتی را به شما میگوییم؛ ولی فراموش نکنید که معجزه بازاریابی پیامکی وقتی رقم میخورد که اصول و خلاقیت همسفر شوند.
شخصیسازی کنید
کلید موفقیت در بازاریابی پیامکی، شخصیسازی پیامها است. چه اطلاعاتی از مشتریان خود دارید؟ نام کوچک آنها را میدانید، محل زندگیشان را چطور؟ خریدهای قبلیشان چه بوده؟ این اطلاعات را دست کم نگیرید و از آنها برای شخصیسازی پیامهایتان استفاده کنید.
یکی از سادهترین روشهای شخصیسازی پیام، صدازدن مخاطبان با نام کوچکشان است. میتوانید بر اساس خریدهای قبلیشان لیست جدیدی از محصولات را به آنها معرفی کنید یا اقدامات خلاقانهای دیگری انجام دهید؛ فقط با مشتریانتان مانند ربات رفتار نکنید.
مشتریها سلیقههای متفاوتی دارند، به سلیقه آنها احترام بگذارید و پاداش این احترام را با فروش بیشتر دریافت کنید.
چند مثال موفق از پیامکهای شخصیسازیشده:
هر دو مثال مربوط به یک کسبوکار اینترنتی هستند و با هدف بازگشت مشتری ارسال شدهاند. شخصیسازی پیام از صدازدن مشتری با اسم کوچک تا دعوت به تکمیل خرید قبلی با تخفیف ویژه، شگردهای استفادهشده در این پیامکها است.
کاری کنید مخاطب پیامک را باز کند
برای اینکه تبلیغات شما را ببینند، اول باید پیامکتان را باز کنند؛ بنابراین در مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی به کاراکترهای اول توجه ویژهای داشته باشید.
مخاطب را این گونه به بازکردن پیام تشویق کنید:
- بروید سراغ اصل مطلب. بیمقدمه ارزش واقعی محصول یا خدمات کسبوکارتان را معرفی کرده و به مشتری بگویید قرار است چه مشکلی را حل کنید. کاراکترهای آغازین پیام باید روی برجستهترین نقاط قوت شما یا بزرگترین مشکلات مشتریان تمرکز کنند؛ مثل نمونه زیر:
- حس کنجکاوی را برانگیزید. از مخاطب سوالی بپرسید، از او چیزی عجیب بخواهید یا با جملات عامیانه و روزمره، طوری رفتار کنید که انگار یک دوست برایشان پیامک فرستاده است. به کاراکترهای اول پیامکهای زیر نگاهی بیندازید:
جذاب، کوتاه و شفاف بنویسید
در عصر تکنولوژی دشوار میتوان مخاطبان مشتاقی را یافت که دقایقی را صرف خواندن کنند؛ پس پیامکهای تبلیغاتی خود را کوتاه و جذاب بنویسید. اگرچه نمیتوان برای همه کمپینهای پیامکی یک نسخه پیچید؛ ولی بهتر است متن پیامک تبلیغاتی بیش از 160 کاراکتر نداشته باشد.
در مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی، مدام از خود بپرسید چگونه میتوان پیام را کوتاهتر و جذابتر کرد. در پیامکهایی با مخاطبان عمومی، از اصطلاحات تخصصی استفاده نکنید، بیخیال مخففها شوید. کوتاه، شفاف و مستقیم به مخاطب بگویید چه میخواهید و درخواست خود را تا میتوانید با شوق بیان کنید؛ مثل پیامک زیر:
از حس اضطرار مخاطب بهنفع خود استفاده کنید
مردم عاشق موکولکردن کارها به زمانی دیگر و در نهایت انجامندادن آنها هستند؛ مخصوصا وقتی کار سختی مثل خریدکردن (شما بخوانید پولدادن) در میان باشد. حالا بگویید برای کشتن این عشق چه برنامهای دارید؟
بهترین کار این است که بگویید اصلا زمان دیگری برای موکول کردن وجود ندارد.
به مثالها توجه کنید:
- مشتری عزیز، همه محصولات سایت در جشنواره عیدانه با 25% تخفیف منتظر شما هستند.
- عجلهکن، وقت نداری!
فقط 24 ساعت تا پایان جشنواره عیدانه و تخفیف 25% باقی مونده!
متن اول هیچ تلاشی برای ایجاد حس اضطرار نکرده؛ بنابراین خیلی محتمل است مخاطب، حتی اگر مشتاق خرید باشد آن را به زمان دیگری موکول کند. پیام دوم بهخوبی تلاش میکند با ایجاد حس اضطرار و ترس از دستدادن، مشتری را به خرید در لحظه متقاعد کند.
حالا یک نمونه واقعی:
خواندن پیامک را راحت کنید
گام سوم در مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی را یادتان هست؟ یکی از مواردی که هنگام بازبینی و اصلاح پیامک باید بررسی شود، خوانایی و روان بودن متن است. سعی کنید بهموقع از علائم نگارشی استفاده کنید و جملات را به نثر روان فارسی بنویسید تا خواناتر باشند. یکی از دلایلی که میگوییم نباید پیامک را به زبان عامیانه نوشت، خوانایی دشوار آن است.
استفاده از ایموجی را فراموش نکنید. ایموجیها نهتنها زیبایی ظاهری متن را بیشتر میکنند، در صورت استفاده درست، پیش از آغاز هر بخش موضوع کلی آن را به مخاطب معرفی میکنند؛ مثل این دو پیامک:
کالتواکشن واضحی داشته باشید
مخاطب را وسط ناکجا آباد رها نکنید! هر پیامک تبلیغاتی بخشی از یک قیف بازاریابی است و هدف شما این است که مخاطب بعد از خواندن پیام کاری انجام دهد؛ پس با کالتواکشنی واضح آن را به مشتری نشان دهید.
بعضی از کسبوکارها از کالتواکشن استفاده میکنند، اما باز هم نتیجهای نمیگیرند! میپرسید چرا؟ چون از کالتواکشن بینام و نشان استفاده میکنند؛ مثل لینکی که انتهای یک پیام رها شده و اصلا معلوم نیست به کجا ختم میشود.
پیش از کالتواکشنهای خود از عباراتی مثل «ثبت سفارش»، «دریافت کد تخفیف» یا «ثبت نظر» استفاده کنید تا مخاطب دقیقا بداند لینک به کجا ختم میشود؛ مثل این پیامکها:
متن پیامک املای درستی داشته باشد
غلط املایی بچهگانهترین اشتباهی است که میتوان در یک پیامک تبلیغاتی مرتکب شد. چنین اشتباهی باعث میشود مخاطب نتواند به درستی متن پیام را بخواند و گاهی باعث سوءتفاهم میشود.
از اینها گزشطه، قلط املایی باعس میشود مخاتبان فکر کنند شما هرفهای نیستید. برای این بخش نیاذی به مثال نیست. 🙂
تا اینجا با مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی و اصول آن آشنا شدید. حالا میخواهیم 4 اشتباه بزرگ ولی بهشدت رایج در نوشتن پیامک تبلیغاتی را بررسی کنیم؛ اشتباهاتی که تبلیغنویسان تازهکار فکر میکنند نشانه حرفهایبودن است!
۴ کاری که در نوشتن متن پیامک تبلیغاتی نباید انجام دهید
خلاقیت و ساختارشکنی در تبلیغات خیلی توصیه میشود؛ اما نباید هر چیز جدیدی را ساختارشکنی دانست. اشتباهاتی وجود دارند که نباید هیچگاه، حتی در قالب ساختارشکنی وارد پیامک تبلیغاتی کسبوکارتان شوند.
پیامک را بینامونشان نگذارید!
اگر از طرف کسی که نمیشناسید به جایی که نمیدانید کجاست دعوت شوید، آن را میپذیرید؟
پیامکهای بینامونشان چنین شرایطی را بهوجود میآورند. کم نیستند کسبوکارهایی که برای کوتاهکردن پیام از معرفی خود صرفنظر کرده، یکراست میروند سراغ معرفی خدمات و کالتواکشن. واضح است تعداد افرادی که با این پیامها تعامل میکنند، بهاندازه کسانی که دعوت اشخاص ناشناس را میپذیرند، کم است.
به پیام زیر توجه کنید:
تصور کنید این پیام اینطور نوشته میشد:
قهرمان لیگ رو پیشبینی کن و میلیونی جایزه ببر!
استقلال – تراکتور
پرسپولیس – سپاهان
[لینک کالتواکشن]
استفاده از نام کسبوکار در پیامک اول بهخوبی اعتماد مخاطب را جلب میکند؛ ولی پیام اشتباهی که ما نوشتیم، بیشتر به تبلیغات سایتهای شرطبندی شبیه است تا بازاریابی پیامکی سایتی کاملا قانونی!
رباتگونه ننویسید
پیامکزدن مسیر ارتباط اعضای خانواده و دوستان با یکدیگر است. اغلب پیامهایی که در روز دریافت میکنیم با عبارات روزمره و رایج نوشته شدهاند؛ پس توقع نداشته باشید با یک لحن خشک و رباتگونه در بازاریابی پیامکی موفق عمل کنید.
مثلا این نمونه را ببینید:
حالا فرض کنید همین پیامک اینطور نوشته میشد:
🤖 آیا برای ادامه مسیر یادگیری طراحی وبسایت در حوزه فرانت اند برنامهای دارید؟
به نظرتان در چه بخشی از مسیر یادگیری طراحی وبسایت قرار دارید؟
دورههای مورد نیاز برای موفقیت در مسیر طراحی وب با 60 درصد تخفیف در سایت ما عرضه میشوند.
برای ثبتنام روی لینک زیر کلیک فرمایید.
[لینک کالتواکشن]
موقع مطالعه متن دوم چه حسی داشتید؟ کلافه نشدید یا احساس نکردید داریم با شما شوخی میکنیم؟
هیچگاه در مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی فراموش نکنید مخاطب شما انسانها هستند؛ پس انسانگونه بنویسید!
فراموش نکنید هر کسبوکاری باید با بررسی رفتار مشتریان برای خود لحنی انتخاب کند. پس از آن فرقی نمیکند تبلیغات تلویزیونی انجام میدهید یا بازاریابی پیامکی، باید سعی کنید به لحن کسبوکارتان وفادار بمانید.
خیلی کوتاه ننویسید
اینکه زود بروید سراغ اصل مطلب خیلی خوب است، به شرط اینکه شفافیت را فدای آن نکنید. در اشتباه اول گفتیم معرفی نام برند نباید فدای کوتاهشدن پیامک شود. حالا اضافه میکنیم که هرگونه شفافیتی را که احساس میکنید به تصمیمگیری مخاطب کمک میکند، فدای کوتاهی پیامک تبلیغاتی نکنید.
مثال زیر را بخوانید:
همانطور که میبینید بیان توضیحات برای این پیام کاملا ضروری است، حالا فرض کنید پیامک این طور نوشته میشد:
فرصتی ویژه برای کارآموزی
با تمامی امکانات
برای ثبتنام روی لینک زیر کلیک کنید
[لینک کالتواکشن]
عملیات کوتاهکردن پیامک با موفقیت انجام شد! اما به چه قیمتی؟ حالا با متنی روبهرو هستیم که هیچ اطلاعات مفیدی درباره خدمات کسبوکار نمیدهد؛ بنابراین شانس موفقیت آن در جذب مخاطب بسیار کم خواهد بود.
از اصطلاحات و واژههای عامیانه و خاص استفاده نکنید
شاید فکر کنید این عنوان با بخشهای قبلی مقاله همخوانی ندارد، ولی این طور نیست!
لحن انسانگونه یا جملات روزمره با استفاده از واژههای عامیانه و خاص تفاوت دارند. نوشتن با همان کلماتی که صحبت میکنیم، به خوانایی متن لطمه میزند.
استفاد از عباراتی عامیانه که مربوط به یک ردهسنی یا فرهنگ خاص هستند، مطالعه پیام را برای مخاطبان خارج از این چارچوب دشوار میکند. بیایید یک پیامک درست را اشتباه بنویسیم تا متوجه موضوع شوید:
تصور کنید پیام این طور نوشته میشد:
3لام ستون 💪
دورههای مارکتینگمون 75 درصد آف خورده! 😲
اگه الان نداری میتونی قسطی هم پرداخت کنی
بزن بریم تو کارش 👇
[لینک کالتواکشن]
لحن بازنویسیشده شاید برای ردهسنی خاصی جذابیت داشته باشد، ولی به هیچوجه برای مخاطب عمومی مناسب نیست. در حالی که پیام اصلی به نثر صحیح و روان فارسی است و لحن رباتی هم ندارد.
متنی حرفهای برای پیامک تبلیغاتی = جذب مخاطب
حالا مراحل نوشتن پیامک تبلیغاتی را میدانید و با نبایدهای آن آشنایی دارید، با این حال شاید باز هم بعد از نوشتن یک پیام درباره کیفیت آن سردرگم باشید.
اگر نمیدانید پیامتان خوب است یا نه، از شما میخواهیم یک بار آن را بخوانید. بعد از خود بپرسید: آیا حاضرید به عنوان یک مخاطب با کسبوکاری که این پیام را برایتان فرستاده، تعامل کنید؟
موفقیت در بازاریابی پیامکی به پاسخ این سوال بستگی دارد!
امیدواریم با چیزهایی که در این مقاله یاد گرفتید پیامهای تبلیغاتی جذابی بنویسید. برای دستگرمی میتوانید یکی از کسبوکارهایی که نمونه پیامکشان را دیدیم، انتخاب کنید، پیامکی تبلیغاتی برای آن بنویسید و در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
ارسال نظر
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.