تنظیمات سرویس پوش نوتیفیکیشن
اگر شما هم صاحب کسبوکار یا رسانه باشید، میدانید که ارتباط با مشتریان و کاربران بالقوه و تبدیل آنها به مشتریان و کاربران وفادار، همیشه با هزینههای مختلف همراه است و بعضا راهکارهای سنتی و استفاده از هر پلتفرمی مناسب نیاز شما نیست.
پوش نوتیفیکیشن و سرویسهای ارسال نوتیفیکیشن برای همین هدف بهوجود آمدهاند. پوش نوتیفیکیشن پیامی شبیه به پیام کوتاه (SMS) است؛ با این تفاوت که میتواند در بسیاری از ابزارها از قبیل مرورگر وب، اپلیکیشن یا سیستم عامل ارسال شود و نیازی به داشتن اطلاعات تماس مشتری برای ارسال پیام نیست و کاربر با اختیار خود و با عضویت در سرویس پوش نوتیفیکیشن شما، پیامهای ارسالی شما را دریافت میکند.
عضوگیری سرویس پوش نوتیفیکیشن
میتواند به دو صورت دومرحلهای و تکمرحلهای فعال باشد.
در حالت دو مرحلهای پس از ورود کاربر به وبسایت، ابتدا پاپآپ فارسی نمایش داده میشود و پس از پاسخ بله، پاپآپ دوم ظاهر میشود و از کاربر مجدد پاسخ Allow و Block میخواهد. زبان نمایش پاپآپ دوم بسته به تنظیمات مرورگر مخاطب میباشد.
اگر وبسایت دارای گواهی SSL باشد (https)، عضوگیری را میتوان به تکمرحلهای تبدیل کرد و در این صورت تنها مرحله دوم نمایش داده خواهد شد. تجربه نشان داده نرخ عضوگیری در حالت تکمرحلهای حدودا 20 برابر بیشتر از حالت دومرحلهای است.
تنظیمات پوش نوتیفیکیشن
اسکریپت نجوا
جهت ترک کردن رفتار کاربر و فعال کردن انواع عضوگیری های سرویس های پوش و ایمیل و پیامک، باید اسکریپت نجوا در تگ هد وب سایت شما قرار گیرد.
برای دریافت این اسکریپت مسیر زیر را طی کنید:
پوش نوتیفیکیشن >> تنظیمات >> تنظیمات اسکریپت
پیاده سازی پوش نوتیفیکیشن نجوا
فایل سرویس ورکر از پنل دانلود شود و در روت هاست قرار گیرد. پس از قرارگیری در روت هاست، با پشتیبانی نجوا تماس حاصل فرمایید تا عضو گیری تک مرحله ای فعال شود.
برای دانلود فایل سرویس ورکر در پنل نجوا مسیر زیر را طی کنید:
پوش نوتیفیکیشن >> تنظیمات >> تنظیمات اسکریپت >> تنظیمات وب سایت های https >> دانلود فایل سرویس ورکر
تنظیمات اسکریپت نجوا
در بخش تنظیمات اسکریپت موارد نحوه پیادهسازی، نمایش پیغام درخواست عضویت، نمایش صفحه خاکستری، آیکون زنگوله و فعالسازی دسترسی به مکان کاربر قابل تغییر هستند.
نمایش پیغام درخواست عضویت
این پیغام فارسی در نمایش دومرحلهای نمایش داده میشود. در این بخش به جای تصویر زنگوله پیشفرض میتوانید لوگوی برند خود را آپلود نموده و متن دلخواهی نیز نمایش دهید.
زمانی که عضوگیری تکمرحلهای شده باشد، این امکان را داریم که تنظیمات پس زمینه خاکستری را نیز برای نمایش پیغام عضو گیری فعال کنیم.
و نمایش به شکل زیر خواهد بود:
نمایش پیغام درخواست
در بخش نمایش پیغام درخواست مشخص میکنیم که پاپآپ بعد از چه مدت زمانی پس از لود شدن صفحه، به کاربر نمایش داده شود. همچنین میتوانیم مشخص کنیم کاربر درصد مشخصی از صفحه را اسکرول کرده به قسمتهای پایینتر صفحه رفته، سپس پیغام عضوگیری را مشاهده کند.
در این بخش میتوانیم تعیین کنیم کاربر بعد از چند بار مشاهده وبسایت پیغام را دریافت کند.
همچنین در کادر بعدی اگر کاربر بار اولی که پیغام را مشاهده کرد و اجازه ارسال را صادر نکرد، تعیین میکنیم که تا چند روز بعد، پیغام به وی نشان داده نشود. برای مثال اگر روی 3 روز تنظیم باشد و امروز وارد وبسایت شود و روی هیچکدام از دکمههای Allow یا Block کلیک نکند، تا سه روزآینده که مجدد به وبسایت وارد شود، پیغام را مشاهده نخواهد کرد.
آیکون زنگوله
اگر دکمه آیکون زنگوله فعال باشد و کاربر به درخواست عضوگیری پاسخ Block بدهد، با کلیک بر روی این آیکون، مجددا پیغام عضوگیری را مشاهده خواهد کرد. فعال بودن این گزینه کمک میکند برای کاربر شانس دوبارهای جهت عضوگیری وجود داشته باشد.
دسترسی به مکان کاربر
با فعال بودن این گزینه، درخواست دسترسی به اطلاعات مکانی کاربر نمایش داده خواهد شد و در صورت موافقت کاربران، اطلاعات مکانی آنها ذخیره میشود تا در زمان اجرای کمپین پوش نوتیفیکیشن، امکان ارسال بر اساس محدوده مکانی مشخص فراهم باشد.
نکته: حتما پس از اعمال تغییرات، دکمه ذخیره را بزنید.
تنظیمات عمومی
در این بخش، تنظیمات گوگل آنالیتیکس و تنظیمات سرویس را داریم.
لینکهای نجوا پس از اجرای کمپینها، بدون فعال کردن این بخش نیز ( با همین پارامترهای از پیش نوشته شده) قابل ردیابی در گوگل آنالیتیکس وبسایت شما هستند.
در این بخش، میتوانید این تنظیمات را با توجه به اطلاعات سایت خود شخصیسازی کنید.
ضمن اینکه در زمان ساخت هر کمپین نیز، امکان تعریف اطلاعات خاص هر کمپین را دارید.
نکته قابل توجه این است که اولویت ردیابی اطلاعات بر تنظیمات اختصاصی هر کمپین است. به این معنی که اگر در این بخش ( تنظیمات عمومی) تنظیمات اختصاصی شده داشته و برای کمپین جدید خود نیز تنظیمات جدید را ست کنیم، گوگل آنالیتیکس، لینک را با این اطلاعات جدید نمایش خواهد داد.
در تنظیمات سرویس امکان آپلود لوگوی برند خود را دارید تا نیازی نباشد جداگانه در زمان ساخت هر کمپین لوگو را آپلود نمایید.
نوع وبسایت به جهت ردیابی کاربران برای پنل نجوا طراحی شده است.
در بخش تنظیمات فایربیس، این امکان را دارید تا اطلاعات نجوا را با فایربیس گوگل که در حال حاضر در حال کار با آن هستید، همگام کنید. توجه داشته باشید با تغییر فایربیس و وارد کردن اطلاعات فایربیس جدید، تمام اطلاعات مربوط به یوزرهایی که تا قبل از این عضو پنل شدهاند از دست میرود و امکان ارسال به آنها از فایربیس جدید را نخواهیم داشت.
شیوههای عضوگیری
در این بخش با طراحی یک دکمه یا لینک و قرار دادن آن در صفحات وبسایت خود، این امکان را خواهید داشت با کلیک کاربر بر روی دکمه یا لینک، پیغام عضوگیری به وی نمایش داده شود.
پس از نوشتن متن و دیگر تغییرات دلخواه، کد موجود در کادر سیاه را در محل مورد نظر از صفحات وبسایت خود قرار دهید. (در بین متونی که قصد دارید کادر در آن بخش نمایش داده شود.)
با تعریف ویژگی جدید در این مرحله، این امکان را دارید که برای این دکمه تگ تعریف کنید.
در این بخش از پیغام خوشآمدگویی برای کاربر نیز میتوانید استفاده کنید که پس از پاسخ Allow برای وی ارسال خواهد شد.
RSS خودکار
RSS چیست: RSS مخفف یا شکل کوتاه شده عبارت Really Simple Syndication یا Rich Site Summary است و در عمل، روشی برای توزیع آسان فهرستی از عناوین، اعلان خبرهای جدید و بهروزرسانیها، و گاهی محتوا به گروه گستردهای از مردم محسوب میشود. Rss امکانی است که به کاربران اجازه میدهد تا بدون نیاز به مراجعه بتوانند به آخرین مطالب سایت مورد علاقهی خود دسترسی داشته باشند.
به لطف وجود RSS، بدون اینکه نیاز باشد هر روز چندین بار برای بررسی تازهترین تغییرات و بهروزرسانیها به سایتهای مختلف سر بزنید. میتوانید اشتراک RSS سایت یا سایتهای مورد نظر را فعال کنید و سپس آخرین بهروزرسانیهای سایت را در قالب یک “فید RSS” ( خوراک RSS) و از طریق یک خبرخوان RSS یا فید ریدر (feed reader) دریافت کنید.
فیدهای rss با انتشار آخرین مطالب سایت در یک فایل xml کار میکنند. این فایل xml توسط نرمافزارهای rss خوان قابل بارگیری و خواندن است.
در واقع آخرین مطالب یک وبسایت به طور ساده و بدون استایل خاصی در یک فایل قرار میگیرند. از آنجا که این فایل شامل کد و متن است، میتوانید با مصرف پایین اینترنت و سرعت بالا به راحتی به مطالب وبسایت مدنظر خود دست یابید.
معمولاً وب سایتهای مختلف فید RSS خود را به رایگان در اختیار کاربران قرار میدهند، چرا که از این طریق میتوانند تازهترین محتوای منتشر شده را در اسرع وقت به دست مخاطبان علاقهمند برسانند.
در پنل نجوا این امکان را دارید که در زمان بهروزرسانیRSS ، به کاربران از طریق پوش اطلاعرسانی کنید.
تگ عنوان: این فیلد تگ مربوط به عنوان محتوا را در RSS شما مشخص میکند. معمولا این تگ، «title» است. اگر از تگ دیگری برای مشخص کردن عنوان مطلبتان استفاده میکنید لطفاً نام آن را اینجا وارد کنید تا عنوان مطلب از آن تگ خوانده شود.
تگ فیلد: این فیلد تگ مربوط به عنوان فیلد را در RSS شما مشخص میکند. معمولا این تگ، «link» است. اگر از تگ دیگری برای مشخص کردن عنوان لینکتان استفاده میکنید لطفاً نام آن را اینجا وارد کنید تا لینک مطلب از آن تگ خوانده شود.
تگ عکس: این فیلد تگ مربوط به عنوان عکس را در RSS شما مشخص میکند. معمولا این تگ، «link» است. اگر از تگ دیگری برای مشخص کردن عنوان تصویرتان استفاده میکنید لطفاً نام آن را اینجا وارد کنید تا تصویر مطلب از آن تگ خوانده شود.
در این بخش همچنین میتوانید ارسال را بر اساس زمان و گروه مخاطب تنظیم کنید.
مشخصات API
این بخش مربوط به ارسال با API میباشد:
توکن فرستنده را در هدر درخواست و API KEY را در بدنه درخواست خود قرار دهید.
نکته: حتما در هر مرحله پس از اعمال تغییرات، دکمه ذخیره را بزنید.
تگ چیست؟ و چه کمکی به ما میکند؟
میتوان محیط وبسایت و یا صفحه لندینگ را به پارکی تشبیه کرد که تگها حکم صندلیهای داخل آن را دارند. هر صندلی رنگ و مشخصات منحصر به فردی دارد. با تصور اینکه کاربران ورودی به سایت هر کدام مانند افرادی هستند که روی این صندلیها قرار میگیرند، به هریک کدی اختصاص داده میشود و در لیست افرادی قرار میگیرند که آن صندلی را انتخاب کردهاند. تگها را میتوان به همین لیستها تشبیه کرد که کاربران با توجه به عملکردشان عضو آن لیست میشوند.
کاربرد تگ در بخش پوش نوتیفیکیشن پنل نجوا
به کمک تگها میتوانید مخاطبین خود را گروهبندی کنید و بازدهی کمپینهایتان را بالاتر ببرید. به طور مثال میتوانید کاربران را در صفحات وبسایت خود ردیابی کنید و کمپین را فقط برای افرادی بفرستید که صفحه مورد نظر شما را بازدید کردهاند و یا رویداد مورد نظر شما را به انجام رساندهاند. در این صورت نرخ کلیک بالاتری از کمپین پوش نوتیفیکیشن خود خواهید گرفت و نرخ ریزش مشترکین پوش شما کاهش خواهد یافت. در این بخش لازم به توضیح است که مرورگرهای مختلف برای جلوگیری از ایجاد مزاحمت برای کاربران سیاستهای سختگیرانهای اعمال کردهاند، به این صورت که اگر کاربری بر روی چند پیام متوالی از وبسایت شما کلیک نکرد به عنوان مشترک غیرفعال شما شناخته خواهد شد و پوش نوتیفیکیشنهای بعدی برای او ارسال نخواهد شد.
انواع تگ و روشهای ساخت آن
ساخت تگها با سرویس پوش نوتیفیکیشن نجوا سه مرحله اصلی دارد.
- مشخصات تگ:
- مشخصات رویداد:
- الگوی صفحات:
تگها براساس نوع (عمومی و هدف)، مشخصات رویداد و الگوی صفحات، ساخته و از هم مجزا میشوند.
تفاوت تگ هدف و عمومی: تگهای هدف در زمان گزارشگیری کمپین قابل ردیابی هستند.
در قسمت مشخصات تگ، عنوان مورد نظر را وارد نموده و سپس نوع تگ را انتخاب میکنیم.
تگ هدف را برای تگهایی مانند خرید موفق، ثبتنام و پرکردن موفق فرم استفاده میکنیم.
برای ساخت تگ جدید در پنل نجوا در بخش پوش نوتیفیکیشن وارد قسمت مدیریت تگها شوید و بر روی تگ جدید کلیک کنید.
در حالت پیش فرض تمامی پنلها دارای تگ “همه بازدیدکنندگان سایت من” هستند. این تگ نشاندهنده تعداد تمام کاربرانی است که از لحظهای که اسکریپت نجوا در سایت قرار گرفته، از وبسایت شما بازدید داشتهاند، اما به این معنی نیست که به درخواست عضویت پوش نوتیفیکیشن پاسخ Allow دادهاند.
مشخصات رویداد
نوع رویداد: در این بخش شما میتوانید انتخاب کنید که اطلاعات صفحات مورد نظر شما در صورت وقوع یک رویداد خاص (مانند کلیک روی آیکون خرید یا پر کردن فرم عضویت) ردیابی شود. انواع رویداد به شرح زیر است:
نوع رویداد:
- نمایش صفحه
- کلیک روی المان
- زمان باقی ماندن در صفحه
- کد جاوا اسکریپت
- ارسال فرم
1- نمایش صفحه
در این نوع رویداد، شمارش بر اساس بازدید کاربر از این صفحه صورت میگیرد. در اینجا بازدید به معنای ورود کاربر و ماندن در صفحه حتی برای لحظاتی و بدون انجام رویداد خاص دیگری مانند رفتن به صفحه دیگر و یا زدن دکمه خاصی است.
2- کلیک روی المان
المان در اینجا منظور دکمه است. در صفحاتی از سایت ما دکمههایی مانند دکمه خرید و … تعریف کرده ایم که کاربر با کلیک بر روی این دکمه ها وارد صفحه مورد نظر خواهد شد. با کپی کردن CSS selector مربوطه از سایت و قرار دادن آن در این بخش از نوع رویداد، تگ شمارش خواهد شد.
برای کپی کردن CSS کافیست روی دکمه مورد نظر در وبسایت کلیک راست نموده سپس Inspect را بزنیم. بخش هایلایت شده در تصویر (بعد از class داخل ” ” ) تکه کدی است که کپی کرده در پنل paste میکنیم. توجه به چند نکته ضروری ست:
–ابتدای کد نقطه (.دات) وارد میکنیم.
هر قسمتی از کد فاصله یا اسپیس وجود داشت پاک کرده و نقطه یا دات قرار میدهیم.
نمونه کد موجود در اینسپکت:
flex_cell av_one_half av-aen2u8-f0f3a8878b01062c35c8b71c236cc0d2 no_margin av-hide-on-mobile avia-builder-el-26 el_after_av_cell_one_half avia-builder-el-last avia-full-contain
اصلاح شده همین کد در پنل:
flex_cel.av_one_hal.av-aen2u8-f0f3a8878b01062c35c8b71c236cc0d.no_margin.av-hide-on-mobile.avia-builder-el-26.el_after_av_cell_one_half.avia-builder-el-last avia-full-contain
-اگر کد مورد نظر بهصورت آیدی بود ابتدای کد را # قرار میدهیم (بدون پاک کردن فواصل و قرار دادن نقطه).
-در این قسمت می توانیم به جای قرار دادن کدها از متن دکمه نیز استفاده کنیم و متن دکمه مورد نظر را عينا در کادر مربوط قرارداد دهیم.
3- زمان باقی ماندن در صفحه
در این رویداد کاربر بر اساس زمانی که در صفحه یا صفحات مورد نظر سپری کرده شمارش میشود. برای مثال طبق اسکرین بالا اگر 30 ثانیه در هر کدام از صفحات سایت زمان صرف کرده باشد، شمارش میشود. اگر قبل از این زمان صفحه را ترک کند، تگ شمارش نمیشود.
4- کد جاوا اسکریپت
این نوع رویداد مخصوص وبسایتهای فروشگاهی است و جهت رویدادهایی مانند افزودن به سبد خرید و تکمیل خرید استفاده میشود. کد توسط برنامه نویس نوشته شده و پس از قرار گرفتن در صفحه مورد نظر در سایت، در این کادر سیاه نیز قرار داده میشود و با کلیک کردن کاربر بر روی کالا یا دکمه و یا رفتن به مرحله بعدی خرید، تگ شمارش خواهد شد.
در این مثال هدف ما افزودن کالا به سبد خرید است.
5- ارسال فرم
در این نوع رویداد، فرمی طراحی شده و در صفحهای از وبسایت قرار گرفته که معمولا به دنبال گرفتن اطلاعات خاصی از کاربر هستیم. کد CSS فرم مربوطه را از اینسپکت کپی کرده و در کادر CSS Selector جایگذاری میکنیم.
نوع شمارش
“به ازای هر رویداد: هر تعداد باری که کاربر رویداد را انجام دهد شمارش میشود.”
“یکبار در صفحه: هر تعداد باری که کاربر رویداد را انجام دهد فقط یکبار شمارش میشود.”
” یکبار در هر سشن: هر تعداد باری که کاربر رویداد را انجام دهد فقط یکبار در هر سشن شمارش میشود.”
الگوی صفحات
در بخش الگوی صفحه تعیین میکنیم که رویداد طراحی شده قرار است در کدام صفحه یا صفحات شمارش شود. این الگو ممکن است در صفحاتی تکرار شده باشد و با قرار دادن بخشی از Url، مشخص میکنیم در هر صفحه که این عبارت در آدرسبار مشاهده شد، کاربر با انجام رویداد در آن صفحه شمارش شود.
در اینجا صفحه را مشخص کرده اما لازم نیست کل دامین را وارد کنیم فقط کافیست pattern بعد از آن را مشخص کنیم.
برای مثال صفحهای که مربوط به دکمه ” آزمون ریسک سنجی” است و نوع رویداد را با کلیک روی المان مشخص کردهایم، همانطور که مشاهده میکنید آدرسی که در بخش الگو وارد شده، شامل بخش انتهایی آدرس است. “/successful-investment” این بخش، بخش انتهای آدرس مورد مثال است. www.url.ir/successful-investment
بخش الگوی صفحات
شامل: تمام صفحاتی که شامل آن عبارت هستند را شمارش میکند.
برابر با: دقیقا صفحهای که نوشته میشود را شمارش میکند.
شروع با: تمام صفحاتی که با این عبارت شروع میشود شمرده میشوند.
پایان با: تمام صفحاتی که با این عبارت تمام میشود شمرده میشوند.
عبارت با قاعده: از این الگو زمانی استفاده میکنیم که در آدرس مورد نظر المانی مانند علامت سوال وجود داشته باشد و از هیچ یک از الگوهای بالا نتوان استفاده کرد و به صورت زیر تنظیم میگردد.
مثال در پنل نجوا:
گاهی در بخش الگوی صفحات از علامت ” / ” استفاده میکنیم. از این علامت زمانی استفاده میکنیم که قصد داریم که رویداد مورد نظر در هر یک از صفحات سایت شمارش شود و در واقع آن را محدود به آدرس خاصی نکردهایم.
المان ردیابی
اگر صفحه مورد نظر هیچ الگوی خاصی نداشت تیک المان ردیابی را زده و کد داده شده توسط پنل را کپی کرده و در صفحه موردنظر در وبسایت قرار میدهیم. اضافه کردن کد با کمک افزونههای مختلفی انجام میگیرد. در این مورد میتوانید از پشتیبان فنی خود کمک بگیرید.
المان ردیابی یک کد HTML است که نجوا میتواند از طریق آن کاربران را ردیابی کند تا شمارش تگ اتفاق بیفتد.
انواع دیگر شمارش:
Query
افزودن کوئری از قسمت الگوی صفحات طبق این شکل است.
گاهی قصد داریم بر اساس عباراتی که در داخل وبسایت خودمان سرچ میشود، کاربر را دستهبندی کنیم. در این زمان کوئری کمک زیادی به ما میکند.
برای مثال با سرچ کردن دیجیتال مارکتینگ عبارت زیر در قسمت آدرس سایت ظاهر میشود.
عبارت بعد ازعلامت سوال (در اینجا q) را در باکس key و عبارت بعد از = (در این مثال دیجیتال%20 مارکتینگ) را در باکس value وارد میکنیم برای مثال با سرچ کردن دیجیتال مارکتینگ عبارت زیر در قسمت آدرس سایت ظاهر میشود.
گروهبندی مخاطبان پوش نوتیفیکیشن با استفاده از تگ
پس از ایجاد تگ، لازم است تگها در گروهبندیهای خاص طبقهبندی شوند.
هنگام ایجاد تگ با ویژگی خاص، تمام مخاطبان وبسایت که در آن صفحهی مشخص شده آن ایونت خاص را انجام دادهاند شمارش خواهند شد اما این به این معنی نیست که به پیغام عضوگیری پاسخ Allow دادهاند. با ایجاد گروهبندی در پنل نجوا هم میتوانیم شروط جدیدی تعریف کنیم و هم تعداد کاربرانی که در تگ شمارش شدهاند و پاسخ Allow دادهاند را سگمنت کنیم. در این قسمت علاوه بر تگهای ساخته شده، میتوان ویژگیهای جدیدی نیز برای گروه موردنظر تعریف کرد.
برای مثال:
این گروه بر اساس کاربرانی که با دستگاه موبایل به درخواست عضوگیری پاسخ Allow دادهاند، و همچنین با اضافه کردن تگ همه مخاطبین وبسایت ساخته شده است.
در این مثال:
کاربرانی که در دارای تگ وبلاگ و استارتاپ هستند باید شروط دیگری را هم شامل شوند.
-روی کمپین نوتیفیکیشن قبلی ما با عنوان “کلیک کن و تا 9 درصد جایزه بگیر” کلیک کرده باشند،
-و با اینترنت آسیاتک به درخواست عضوگیری پاسخ Allow دادهاند،
-و با دستگاه موبایل به درخواست عضوگیری پاسخ Allow دادهاند،
-و زمان اضافه شدنشان به کاربران ما در پنل، قبل از 20 روز اخیر باشد.
در این مثال:
شرط جدیدی به تگ ثبت نام وبینار اضافه نشده و تمام این کاربران در این گروه مخاطب شمارش خواهد شد.
اگر در بخش تنظیمات پوش نوتیفیکیشن، دسترسی به مکان کاربر فعال باشد و کاربر پس از پاسخ Allow به ارسال پوش، به این درخواست هم پاسخ Allow داده باشد، میتوان بر اساس مکان هم تنظیمات را انجام داد.
در مثال نهایی مشاهده میشود که آخرین زمان مراجعه کاربر از 14 روز به قبل، به مناطق آذربایجان غربی سردشت و ماکو، تهران عباس آباد و مازندران گلوگاه ارسال شود. همچنین به دسته تگهای کامپیوتر و لپتاپ ارسال شود اما به تگ تبلت ارسال نشود.
مثال:
کسبوکارهای مختلفی در زمینههای بسیار متنوع از سرویس پوش نجوا در حال استفاده هستند و با ست کردن تگ و ساختن گروههای مخاطب، در اجرای کمپینهای خود بسیار بهینه عمل میکنند و از CTR بسیار مناسبی برخوردار هستند.
در ادامه چند مثال از انواع وبسایتهای فروشگاهی، فعال در حوزه رمز ارزها و خودرو را مشاهده میکنید:
در این وبسایت فروشگاهی تگهایی بر اساس انواع محصول، تگ صفحه پرداخت موفق و اضافه شدن محصول به سبد خرید را مشاهده میکنید.
ید (Product Add) این وبسایت به شرح زیر است:
نوع تگ عمومی ست شده و هدف کاربر ردیابی این تگ در کمپینهای اجرایی نبوده،
تگ از نوع کد جاوا اسکریپت و توسط برنامهنویس نوشته شده،
به ازای هر بار کلیک این تگ شمارش خواهد شد،
و در بخش الگوی صفحات از الگوی شروع با و “/” استفاده شده تا در تمام صفحاتی که این کد قرار داده شده، تگ شمارش شود.
در این مثال وبسایت فروشگاهی دیگری را مشاهده میکنید که تگهایی بر اساس نوع محصول، مراحل خرید و خرید موفق و … ساخته شده است.
در تگ مرحله سوم خرید،
تگ از نوع هدف و قابل ردیابی در گزارشات کمپین،
از نوع نمایش صفحه و شمارش بر اساس کلیک در هر بار سشن،
و با الگوی صفحه مشخص ساخته شده است.
در مثال سوم وبسایت فعال در حوزه بورس را داریم که تگهایی بر اساس ثبتنام و دورههای آموزشی قابل مشاهده هستند.
در تگ ثبتنام زمستان تنظیمات رویداد بر اساس تگ هدف،
ارسال فرم ( با هر بار پرکردن فرم و ثبت نهایی این تگ شمارش میشود)،
یکبار شمارش در هر سشن (سشن معمولا بر روی 30 دقیقه تنظیم میشود)،
و با الگوی صفحه مشخص انجام شده است.
در مثال چهارم، وبسایت فروشگاهی حوزه محصولات دیجیتال، تگها با اساس نوع محصولات، کلیک روی دکمه یا المان، زمان ماندن در صفحه، مراحل خرید، و خرید موفق ساخته شدهاند.
در مثال تگ کلیک روی دکمه اینستاگرام، تگ از نوع هدف، رویدادی از او نوع کلیک روی المان با مشخصات CSS دکمه، به ازای شمارش در هر سشن و با الگویی قابل شمارش در تمام صفحات ساخته شده است.
گزارش پوش نوتیفیکیشن
در این صفحه نمودار ارسال موفق و کلیک روی نوتیفیکیشن برحسب تاریخ،
نمودار دایرهای کمپینهای برتر بر حسب CTR و نمودار خطی عضوگیری روزانه نشان داده شده است.
در بخش پایینی صفحه گزارش، نمودار دایرهای بر اساس نمایش مشترکین به تفکیک سیستمعامل و به تفکیک مرورگر قابل مشاهده است.
این نمودار نشاندهنده این است که مخاطبین در ابتدا از چه سیستم عامل و چه مرورگری عضو پوش شدهاند.
نحوه ساخت پوش نوتیفیکیشن
برای ساخت کمپین پوش از بخش ساخت کمپین، کمپین پوش نوتیفیکیشن را انتخاب میکنیم.
در صفحه اول محتوای کمپین را به شرح:
آدرس صفحه مقصد پس از کلیک،
عنوان مطلب،
متن مورد نظر،
لوگو،
عکس گرافیکی در سایز 720*360 افقی،
عمر نوتیفیکیشن ( تعیین میکند کاربر تا چه مدت زمانی پس از ارسال، در صورت آنلاین نبودن یا خاموش بودن دستگاه خود، نوتیفیکیشن را همچنان دریافت کند)،
دکمه نوتیفیکیشن ( دکمه کال تو اکشن یا دعوت کاربر به انجام کار، در پنلهای پایه و پیشرفته فعال میگردد) که در این بخش میتواند دو لینک مجزای دیگر از لینک بالا قرار داد؛
و تنظیمات آنالیتیکس ست میکنیم.
توسط دکمه پیشنمایش، پوش طراحی شده را روی دستگاه خود در همین
صفحه دریافت خواهیم کرد.
در صفحه دوم تنظیمات زمان ارسال و گروه مخاطب ارسالی را انتخاب میکنیم.
زمانبندی به دو صورت ارسال لحظهای و قابل برنامهریزی است. با فعال کردن تیک گزینه “چند بار فرستاده شود” امکان برنامهریزی برای ساعت و بازهی زمانی خاص را دارید.
در صفحه سوم پس از چک کردن موارد و دیدن پیشنمایش کمپین، حتما روی دکمه “تایید و گذاشتن در صف ارسال” کلیک میکنیم. در غیر اینصورت کمپین ذخیره و ارسال نخواهد شد. توجه فرمایید امکان ذخیره کمپین در این حالت بدون تایید نهایی وجود ندارد.