ایمیل مارکتینگ و تکنیک های مهم بازاریابی ایمیلی
ایمیل مارکتینگ یکی از پرطرفدارترین روشهای تبلیغاتی و بازاریابی در دنیاست. بازاریابی ایمیلی هم مانند هر روش دیگری در دیجیتال مارکتینگ نیاز به تکنیکهای اصولی و حرفهای دارد، در غیر این صورت نمیتوانید به نتیجه مطلوب برسید.
در دیجیتال مارکتینگ روشهای ارتباطی و تبلیغاتی زیادی وجود دارد که هر کسبوکاری بسته به نیاز خود میتواند از آنها استفاده کند. با توجه به حضور شرکتها در فضای آنلاین، ابزارها و روشهای زیرمجموعه دیجیتال مارکتینگ به شدت مورد توجه قرار گرفته است. ولی برخی تصور میکنند همیشه باید هزینههای زیادی بپردازند و کمپینهای سنگین اجرا کنند. در صورتی که با انتخاب روش و ابزار درست میتوانید هم نرخ بازگشت سرمایه (ROI) خوبی داشته باشید و هم به اثربخشی موردنظر برسید.
از سوی دیگر این روزها برقراری ارتباط هدفمند و ارسال محتوای سفارشیسازی شده اهمیت بسیار زیادی دارد و به یکی از مزایای رقابتی برندها تبدیل شده است. از این روی، بازاریابی ایمیلی به دلیل اثربخشی بالا و مقرونبهصرفه بودن همچنان یکی از بهترین راهکارهای موردنظر کسبوکارهای بزرگ و کوچک است.
ایمیل مارکتینگ چیست؟
اگر بخواهیم خیلی ساده بازاریابی ایمیلی را تعریف کنیم، به فرایند بازاریابی از طریق ایمیل، بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ گفته میشود. اما در عمل اینگونه نیست که بهطور پیوسته برای مخاطبان خود پیامهای تبلیغاتی بفرستیم و باعث آزار آنها شویم.
در واقع ایمیل مارکتینگ به معنای اطلاعرسانی، برقراری ارتباط با مخاطبان، ارسال محتوای کاربردی و حفظ مشتریان فعلی و حتی بازگرداندن خریداران قبلی به کمک ابزار ایمیل است. این روش میتواند مزایای مختلفی برای شما داشته باشد و در هر مرحله از فرایندهای بازاریابی خود از آن استفاده کنید.
گاهی لازم است برای کاربران جدید پیام خوشامدگویی بفرستید، گاهی نیاز دارید تا افزایش آگاهی از برندتان را بیشتر کنید و گاهی اوقات هم به دنبال این هستید که مشتری دوباره از شما خرید کند.
به هر حال بازاریابی ایمیلی یکی از روشهای چندبعدی و چندکاره است که اگر تکنیکهای آن را به خوبی رعایت کنید، اثربخشی زیادی برای شما خواهد داشت.
تبلیغات ایمیلی یا بازاریابی ایمیلی؟
احتمالا این سوال در ذهن شما تداعی شود که تبلیغات ایمیلی درست است یا بازاریابی ایمیلی؟ اگر بخواهیم به عنوان انگلیسی آن نگاه کنیم، کلمه مارکتینگ (Marketing) به معنای بازاریابی است. بازاریابی مجموعهای از فرایندهاست که تبلیغات میتواند بخشی از آن باشد.
درواقع بازاریابی از زمان برقراری ارتباط با یک مخاطب یا سرنخ که هنوز خریدار و مشتری شما نیست شروع میشود و حتی تا بعد از خرید نیز ادامه پیدا می کند. به همین دلیل ما فقط به دنبال یک تبلیغ مقطعی نیستیم و برای اطلاعرسانی، برقراری ارتباط با مخاطبان، تبلیغات، حفظ مشتریان و بازگرداندن خریداران از ایمیل مارکتینگ استفاده میکنیم.
پیشنهاد میکنیم مقاله روشهای افزایش فروش اینترنتی را هم مطالعه کنید.
تاریخچه بازاریابی ایمیلی
شاید تمایل داشته باشید کمی درباره تاریخچه بازاریابی ایمیلی بدانید و ببینید این روش از چه زمانی به صورت جدی شروع به کار کرده است. پیشینه ایمیل مارکتینگ به بیش از 40 سال قبل برمیگردد که گری توئرک (Gary Thuerk) که در سازمان تجهیزات دیجیتال (DEC) کار میکرد، برای 400 مشتری این سازمان 400 ایمیل ارسال کرد. همین 400 ایمیل کار خودش را کرد و 13 میلیون دلار فروش را رقم زد.
اوایل دهه 90 میلادی با جدی شدن استفاده از اینترنت سیستم کاری و شخصی مردم تغییرات زیادی را به خود دید و به همین دلیل شرکتهای مختلف تلاش میکردند سرویسهای جدیدی را به کاربران ارائه کنند. در همین راستا، Hotmail به عنوان اولین ارائهدهنده سرویس ایمیل تحت وب به صورت رایگان، فعالیت جدی خود را شروع کرد.
بعدها مدیران و بازاریابهای مختلف بیشتر به استفاده از ایمیل روی آوردند و پیامهای انبوهی را برای مخاطبان و مشترکان خود ارسال میکردند. همین مسئله باعث شد تا قوانین سختگیرانهتری برای ارسال ایمیلهای اسپم و هرزنامه وضع شود.
اما رفتهرفته بازاریابی ایمیلی جایگاه درست خود را پیدا کرد و با اضافهشدن ویژگیهای جدید به سرویسهای مختلف، رعایت حقوق کاربران و امکان سفارشی و شخصیسازی پیامها، این ابزار توانسته است اثربخشی خوبی داشته باشد.
مزایای ایمیل مارکتینگ
بازاریابی یک علم بسیار گسترده و فراگیر است که فقط به دنیای آنلاین محدود نمیشود و در دنیای آفلاین نیز همچنان به خوبی میتازد. هنوز هم برخلاف تصور خیلیها، بازاریابی پیامکی یا تبلیغات محیطی و تلویزیونی خیلی خوب جواب میدهد و در نتیجه نباید به فکر حذف روشهای مختلف بازاریابی و تبلیغات باشیم.
اما با حضور گسترده کسبوکارها در فضای آنلاین، موضوع دیجیتال مارکتینگ و روشهای زیر مجموعه آن بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت و روشهایی چون بازاریابی ایمیلی، دیگر فقط یک روش ارتباطی نیستند.
ایمیل مارکتینگ جزو پرکاربردترین برنامههای اجرایی در استراتژی بازاریابی کسبوکارهای کوچک و بزرگ است که تقریبا بیشتر آنها از این روش استفاده میکنند. این سیستم چندبعدی مزایای بسیار زیادی دارد که باعث میشود اثربخشی و بازگشت سرمایه خوبی داشته باشد. در ادامه بیشتر از مزایای ایمیل مارکتینگ نسبت به روشهای دیگر بازاریابی خواهیم گفت.
-
پیاده سازی آسان
با اینکه ایمیل مارکتینگ تکنیکها و اصول حرفهای خودش را دارد و باید به صورت کاملا تخصصی این کار را انجام دهید، اما میتوانید انواع کمپینهای بازاریابی ایمیلی را با کمترین دانش فنی به راحتی اجرا کنید. برای این کار کافیست از سرویس ایمیل مارکتینگ کمک بگیرید و از قالبهای آماده و امکانات Drag & Drop استفاده کنید.
-
اثربخشی زیادی و لحظهای
ایمیل مارکتینگ هم اثربخشی بالایی دارد و هم اینکه بلافاصله بعد از ارسال پیامها در یک مقطع زمانی کوتاه میتواند اثرگذاری و نتایج خوب آن را مشاهده کرد. کاربران معمولا در فاصله کوتاهی بعد از دریافت ایمیل آن را باز میکنند. به همین دلیل این روش در کنار بازاریابی پیامکی میتواند برای فروشهای ویژه و تخفیفهای خاص کاربردی باشد.
-
مقرون به صرفه
بازاریابی ایمیل نسبت به بسیاری از روشهای دیگر هزینه بسیار کمتری دارد و در ازای نتایج دریافتی، کاملا مقرونبه صرفه است. ضمن اینکه در زمان کوتاه با صرف کمترین منبع قابلیت اجرا دارد.
-
ارتباط سفارشی و شخصیسازی شده
این روزها کاربران خیلی از پیامهای عمومی و کلی استقبال نمیکنند. اما به کمک بازاریابی ایمیلی میتوانید محتوا و پیام سفارشی خود را به صورت شخصیسازی شده برای کاربران بنویسید تا میزان تعامل و وفاداری آنها به شما بیشتر شود.
-
نرخ بازگشت سرمایه خوب
مدیران کسبوکارها برای هر هزینه خود دنبال نتیجه هستند و تمایل دارند ببینند در ازای هر میزان هزینهای که صرف میکنند، چقدر به آنها برمیگردد. یکی از مهمترین مزایای ایمیل مارکتینگ این است که نرخ کلیک خوبی دارد و به دلیل تعامل بالا و ارسال پیام سفارشی باعث میشود که میزان نرخ تبدیل شما افزایش پیدا کند.
-
بستر توزیع محتوا
یکی از ویژگیهای خوب ارسال ایمیل که شاید کمتر مورد توجه قرار بگیرد این است که میتوانید به عنوان بستر رایگان نشر و توزیع محتوا از آن استفاده کنید. میتوانید مقالات یا چکیدهای از محتوای ارزشمند خود را برای مشترکان بفرستید.
-
ارتباط مستقیم
کاربرانی که عضو سرویس ایمیل مارکتینگ شدهاند و اجازه دادهاند برایشان ایمیل بفرستید همیش منتظر یک چیز جدید از سمت شما هستند. به همین دلیل میتوانید از این فرصت استفاده کنید و همیشه به صورت مستقیم با آنها در ارتباط باشید.
معایب بازاریابی ایمیلی
با تمام مزایای ارزشمندی که از ایمیل مارکتینگ گفتیم، اما این روش هم بدون عیب نیست و معایبی دارد که باید حواستان باشد تا حد امکان آنها را برطرف کنید. این معایب شامل موارد زیر میشود:
-
اسپم شدن پیامها
یکی از بزرگترین مشکلات موجود در بازاریابی ایمیلی این است که پیامهای ارسالی شما اسپم تشخیص داده شود و به پوشه spam برود. بنابراین کاربران نمیتوانند پیام شما را ببینند. اما گاهی این مشکل به دلیل اشتباه شما در تشخیص مخاطبان هدف رخ میدهد و برای افرادی پیام میفرستید که جزو بخشبندی یا مشترکان شما نیستند. ضمن اینکه باید حواستان به ارسال انبوه ایمیلها باشد؛ چراکه ارائه دهندگان سرویسهای ایمیل نظیر Gmail، حسابی روی این موضوع حساس هستند.
-
ارسال نشدن ایمیلها
گاهی به دلایل مختلف مانند استفاده از کلمات خاص ممکن است هیچگاه ایمیل شما به دست مخاطبان هدف نرسد. به همین دلیل سرویسهای ایمیل مارکتینگ مدعی ارائه گزارش تحویل (Delivery) هستند تا مزیت رقابتی خود را نشان دهند.
-
مشکل در طراح پیام
محتوای ایمیل شما از عنوان گرفته تا کال تو اکشن نهایی اهمیت بسیار زیادی دارد. با اینکه استفاده از قالبهای آماده خوب است، ولی ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید و اگر طراحی خوبی نداشته باشید، محتوای شما در دستگاههای مختلف بهویژه گوشیهای موبایل به درستی نشان داده نمیشود.
ایمیل مارکتینگ مناسب چه کسب وکارهایی است؟
برخی تصور میکنند، فقط کسبوکارهای بزرگ که لیست بلند بالایی از مخاطبان دارند باید سراغ بازاریابی ایمیلی بروند. اما درواقع اینگونه نیست و این روش یکی از بهترین راهکارها برای تمام کسبوکارهاست. اگر دنبال روشی جامع، مقرونبهصرفه واثربخش باشید که بتوانید سریع و راحت آن را پیادهسازی کنید و در تمامی مراحل بازاریابی شما نقش داشته باشد، ایمیل مارکتینگ به خوبی جواب میدهد.
هنگام ایمیل مارکتینگ به چه نکاتی باید توجه کرد؟
ایمیل مارکتینگ با تمام مزایا و معایبی که دارد، همچنان یکی از پرکاربردترین روشهای بازاریابی است که کمترین کسب و کاری از آن استفاده نمیکند. ولی اگر اصول درست و تکنیکهای حرفهای آن را به درستی رعایت نکنید، بدون شک کمپینهای شما با شکست مواجه خواهند شد و مخاطبان و مشتریان خود را از دست خواهید داد.
نکات بسیار مهمی برای ایمیل مارکتینگ وجود دارد که باید آنها را رعایت کنید تا کمپین شما اثربخشی خوبی داشته باشد. در ادامه به مهمترین نکاتی میپردازیم که هنگام بازاریابی ایمیلی باید به آنها توجه کنید.
محل فرم عضویت مهم است
اگر میخواهید هدفمند عمل کنید، باید فهرست مناسبی از مخاطبان خود داشته باشید تا لیست ایمیل موردنظرتان را بسازید. بنابراین بسیاری از کسبوکارها با طراحی فرم ثبت نام، اشتراک، عضویت در خبرنامه یا دریافت تخفیف، ایمیل کاربران را دریافت میکنند. میتوانید این موارد با صورت پاپآپ در نظر بگیرید یا جایی از صفحات سایت قرار دهید که هم خوب دیده شود و هم فضا را شلوغ نکند.
مراحل را ساده در نظر بگیرید
برخی تصور میکنند هر چه اطلاعات بیشتری از کاربران بگیرند بهتر است. با اینکه این تصور درست است، ولی بدونشک در مراحل اولیه برقراری ارتباط با مخاطب، نمیتوان انتظار داشت همه اطلاعات را در اختیار شما قرار دهد. بنابراین تمام مراحل را ساده در نظر بگیرید و به دریافت نام، ایمیل و در صورت امکان شماره موبایل بسنده کنید.
برای کاربران حق انتخاب در نظر بیگرید
اینکه مخاطبان تمایل داشته باشند تا ایمیلهای شما را دریافت کنند، حق انتخاب آنهاست و باید به حریم خصوصی آنها احترام بگذارید و این شرایط را برایشان فراهم کنید که هر وقت خواستند عضو شوند یا عضویت خود را لغو کنند. ضمن اینکه با این روش متوجه میشوید مخاطب هدف شما دقیقا کیست.
ارزش ویژهای را در نظر بگیرید
اگر میخواهید نرخ کلیک و اثربخشی ایمیل شما بهتر شود، باید ارزش افزودهای را برای مشترکان خود در نظر بگیرید. این ارزش میتواند کد تخفیف و هدیه یا اطلاعرسانی زودتر نسبت به محصول جدید باشد.
عنوان ایمیل را جدی بگیرید
عنوان ایمیل مانند عنوان یک مقاله یا در واقع ویترین میماند. بنابراین باید دقت کنید که نهتنها تیترتان را اصولی مینویسید، بلکه کاملا خاص، جذاب و ترغیبکننده باشد. اگر نتوانید ویژگیهای یک تیتر خوب را در عنوان ایمیل رعایت کنید و اصول درستنویسی یک تیتر جذاب و کنجکاوکننده را پیاده کنید، نباید انتظار نرخ کلیک بالا و خواندن شدن محتوا را داشته باشید.
مزاحم کاربران نشوید
درست است که مخاطبان هدف منتظر ایمیلهای شما هستند یا میدانند که برای آنها پیام ارسال میکنید، اما این به معنای ایجاد مزاحمت برای آنها نیست. برای ارسال ایمیلهای خود زمانهای مناسبی را در نظر بگیرید و با ارسال ایمیلهای انبوه و اسپم مزاحم کاربران نشوید. با آزمون و خطا، بررسی گزارشها و A/B تست میتوانید بهترین زمان را پیدا کنید.
طراحی جذاب و حرفهای مهم است
اگر از قالبهای آماده یا قالبهایی استفاده میکنید که خودتان طراحی کردهاید، خیلی فرقی نمیکند. مهم این است که باید قالبهای شما از طراحی جذاب و چشمنواز برخوردار باشند که محتوا کاملا در آنها شفاف و زیبا چیده شده است. ضمن اینکه باید کاملا ریسپانسیو (واکنشگرا) باشند تا در تمام دستگاههای مختلف از جمله گوشیهای موبایل درست نشان داده شود.
ایمیل طولانی نفرستید
محتوای طولانی و طبقهبندی نشده در ایمیلهای ارسالی باعث آزار مخاطبان شده و کاری میکند دیگر به پیامهای ارسالی از سمت شما توجه نکنند. بنابراین تلاش کنید محتوای شما کوتاه و کاربردی باشد و اگر نیاز است محتوای طولانیتر بفرستید آن را از نظر موضوعی و طراحی دستهبندی کنید.
محتوای سفارشی و شخصیسازی شده بفرستید
مخاطبان عاشق این هستند که به آنها احترام بگذارید و به صورت سفارشی و شخصی با آنها در ارتباط باشید. بنابراین نسبت به ایمیلهای عمومی خیلی استقبال و واکنش مثبتی نشان نمیدهند. اما اگر محتوای شما بهطور مستقیم آنها را خطاب قرار دهد، نیاز آنها را برطرف کند، ارزشی داشته باشد که مورد توجه آنهاست، بیشتر به آن توجه میکنند.
منظم و ثابت قدم باشید
اینکه در ارسال ایمیلهای خود نظم داشته باشید، اهمیت زیادی دارد. کاربران میدانند شما در روز و ساعت مشخصی سراغ آنها خواهید رفت. از سوی دیگر ضمن اینکه توجه دارید که ایمیل اسپم و انبوه نفرستید، اما در ارسال پیامهای خود ثبات داشته باشید.
هویت کسب وکارتان را فراموش نکنید
ایمیلی نفرستید که هیچ نشانهای از شما در آن نیست. حتما نام تجاری، لوگو، آدرس سایت، اطلاعات دسترسی و روشهای ارتباطی را در محتوای ارسالی خود جاسازی کنید.
ایمیلهای سنگین نفرستید
قرار نیست برای همکاران خود فایلهای پروژه را ارسال کنید که بخواهید پیوستهای سنگین و حجیم را به ایمیل خود اضافه کنید. بنابراین حواستان باشید محتوای ارسالی کاملا سبک و بدون پیوستهای سنگین با حجم بالا باشد.
خدمات نجوا در ایمیل مارکتینگ
سرویس ایمیل مارکتینگ نجوا یکی از قدرتمندترین ابزارهای ایمیل مارکتینگ ایرانی برای اجرای موفق کمپینهای بازاریابی ایمیلی است که به شما کمک میکند با خیال راحت کمپینهایتان را اجرا کنید. این سرویس قابلیتها و خدمات بسیار زیادی دارد که از جمله مهمترینهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی آسان انواع ایمیل به کمک قالبهای حرفهای و سیستم Drag & Drop بدون نیاز به دانش فنی
- استفاده از تست A/B برای بهینهسازی کمپینها و سنجش عملکرد متغیرهای مختلف
- سیستم گزارشدهی قدرتمند با گزارشهای آماری و تحلیلی
- دستهبندی مخاطبان (سگمنتیشن) حرفهای براساس رفتار و مشخصههای آنها و شخصیسازی و سفارشیسازی ایمیلها ارسالی
- امکان ارسال زمانبندی در ارسال ایمیلها برای اجرای یک برنامه منظم
- سیستم قیمتگذاری منعطف متناسب با نیاز و بودجه کاربران ایرانی
- ارائه سیستم اتوماسیون بازاریابی قدرتمند برای اجرای بهتر کمپینها
- پشتیبانی فنی حرفهای و مشاوره مارکتینگ
جمعبندی
بازاریابی ایمیلی همچنان یکی از پرطرفدارترین راهکارهایی است که کسبوکارهای مختلف در استراتژیهای بازاریابی خود آن را در نظر میگیرند. ایمیل مارکتینگ به دلیل ماهیت خود ویژگیهای برجسته زیادی دارد و مزایای قابل توجهی را در اختیار مدیران و بازاریابها قرار میدهد. گرچه معایبی هم دارد که اگر تکنیکها و اصول آن را به درستی پیاده نکنید، کمپینهای شما با مشکلاتی مواجه خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.